luni, 17 septembrie 2012

Logică Vs. Credință


Ateu: Hello!
Creștin: Mă întrebam dacă ai câteva momente să vorbim despre Dumnezeu.
Ateu: Cum dorești. Dar să știi că sunt ateu, așa că nu va fi așa interesant.
Creștin: De ce ai început să nu mai crezi?
Ateu: Păi... am început să citesc. Cărți, nu Biblia pe care o ai tu în mână. Literatură: De veghe-n lanul de secară, Harry Potter, Codul lui Da-Vinci. Înțelegi tu, beletristică. Și problema mea cu Biblia știi care e? E greu de citit și de înțeles și pe lângă asta, nu are nici o poveste suficient de captivantă.
Creștin: Dimpotrivă. Eu cred că vei găsi cea mai frumoasă poveste citită vreodată.
Ateu: Unde-i acțiunea? Unde-i romantismul? Unde-s mașinile scumpe ce se ciocnesc? Staaaai, stai, nu face fața asta, glumeam. Ce vreau să spun este... cine naiba a scris chestia asta? Cine spune că ce e scris acolo e cu ceva mai adevarat decât ce aș scrie eu poate despre... Anglia. Nu am fost niciodată în Anglia. Iar cine a scris Biblia, nu a fost niciodată în  Rai sau Iad. Înțelegi ce vreau să spun?
Creștin: Atunci... Dacă Dumnezeu nu există, noi cum am ajuns aici?
Ateu: Habar n-am. Habar n-am cum am ajuns aici. Știu doar că am făcut-o și că la un moment dat am început să filosofăm despre existența unor magicieni.
Creștin: Nu e vorba de evoluție. Dumnezeu ne-a făcut așa și să știi ca El nu este o ființa magică. Iar noi nu suntem făcuți să-L putem înțelege. E prea sus pentru noi.
Ateu: Ăsta nu e un argument deloc inteligent. Evoluția există iar știința a demonstrat-o.
Creștin: Măi, dacă noi am evoluat, atunci cum de încă mai există maimuțe?
Ateu: Come ooon, nu am evoluat din maimuțe! De cât timp ești tu creștin?
Creștin: L-am găsit pe Domnul când aveam 13 ani.
Ateu: Ah, da? Unde era ascuns?
Creștin: Ești obraznic.
Ateu: Și tu ești.
Creștin: O să ajungi în iad.
Ateu: Suntem în iad. Știi ce nu înțeleg eu? De ce a mai creat Dumnezeu Pământul? Adică.. El s-ar presupune că ne iubește pe toți, nu?
Creștin: Da.
Ateu: De ce tot haosul, toate distrugerile, tot răul din lume? De ce moartea? Care-i scopul în a crea ființe umane cu abilitatea să ucidă sute de oameni doar pentru că au un temperament mai... impulsiv?
Creștin: Liberul arbitru? Ai prefera să fim sclavii Lui?
Ateu: Liberul arbitru? Uraganul Katrina, cutremurul din Japonia.. Liber arbitru?
Creștin: Nu. Dar e nevoie și de ceva rău pentru a-i pedepsi pe...
Ateu: Și dacă ar fi vreodată un uragan sau un cutremur care să întâlnească o închisoare, de unde să scape în viață doar gardienii și una, două persoane nevinovate, poate aș crede ce-mi spui. Dar oamenii inocenți mor de asemenea. Copii, bebeluși nenăscuți, mulți mor.
Creștin: Ei plătesc pentru păcatele părinților lor.
Ateu: Când aveam 25 de ani, eu și iubita mea trebuia să avem un copil. Eram tineri și naivi poate, dar eram oameni cu adevărat buni. Ne ajutam vecinii să-și care bagajele în casă, dădeam mereu mărunțișuri nevoiașilor, făceam multe lucruri din inimă.  Așa ca de ce a pierdut copilul?
Creștin: Îmi pare rău să aud asta. Dar pentru că erați necredincioși...
Ateu: Aha.. Deci îmi spui că dacă aș fi crezut în El, aș fi putut avea copilul ăla?
Creștin: Nu, nu asta am vrut să zic...
Ateu: Pentru că de cum a ajuns în spital... M-am rugat, omule. Chiar m-am rugat. Îi spuneam Dumnezeului tău lacom că îi doresc pe amândoi în viață. Și știi ce? Niciun răspuns, la dracu!
Creștin: Ascultă-mă ce am de zis și liniștește-te.
Ateu: Nu zău!
Creștin: Natura. Ea potrivește toate lucrurile, creează un echilibru. Iar designerul ei este Dumnezeu.
Ateu: Pentru că...
Creștin: E ca și când ai traversa un câmp și ai da peste un... ceas.
Ateu: Dacă ai traversa un câmp și ai găsi o piatră, ai presupune că piatra a fost întotdeauna acolo. Dar dacă ai traversa un câmp și ai găsi un ceas, vei presupune că a fost creat ca tu să-l găsești, că e o chestie complexă, servește unui scop anume și funcționează perfect.
Creștin: Da.
Ateu: Da, da, Teoria lui Paley, știu. Lasă asta. Uită-te la lume, violență, sânge. Nimic nu e potrivit cum trebuie. Animalele, de exemplu: Dacă ar fi un echilibru așa cum zici tu, bineînțeles că ar fi suficienți iepuri să hrănească toate vulpile, dar să se și mențină numărul de iepuri.
Creștin: Asta ar fi anarhie.
Ateu: Probabil. Dar nu putem asemăna lumea unui ceas. O putem asemăna cu... o lume. Și cum nu am asistat încă la crearea unei lumi, nu putem comenta.
Creștin: Deci admiți că nu poți găsi o altă explicație mai plauzibilă decât Dumnezeu.
Ateu: Și cu celelalte religii cum rămâne? Sunt ele greșite? Nu toate venerează același idol, doar cu nume diferite? Toți fac aceleași lucruri. Se roagă, urmează reguli, toți spera la Paradis. Uite, Budismul e totuși mai acceptabilă. No worries, no stress. Acceptă că există răul, că există durerea și se conformează. Se roagă la un anume tip, al cărui singur răspuns e să dea din cap în tăcere. Seriously? N-are niciun sens. Și oricum, grecii antici, romanii au fost pe lume de dinaintea ta. Plus că zeii lor erau mult mai amuzanți.
Creștin: Atunci cum explici? Lumea, pe tine, totul.
Ateu: Ți-am zis că nu am nevoie să fac asta. Când sau cum sau unde nu ma interesează. Am prezentul. Și dacă mă înșel, o să ard bucuros în Iad, amintindu-mi de tine și de cum probabil tu o să te bucuri de rai.
Creștin: Nu ai prefera mai degrabă să crezi în Dumnezeu și să te înșeli, decât să nu crezi în El și să te înșeli, arzând în iad?
Ateu: Prietene, dacă ăsta-i motivul pentru care tu crezi - care, să fim sinceri, e cam egoist - atunci nu e mai probabil ca tu să ajungi mai repede în iad?

6 comentarii:

  1. interesant ce ai scris tu chiar m-a captivat.
    eu una CRED in Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru urare, si eu iti doresc succes la facultate!
    articolul tau l-am citit, insa nu am nimic de zis , adevarul e ca ma cam lasi muta in ultima vreme ;))
    insa mi-a placut ideea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut eu ca te cam uimesc scrierile mele si am o banuiala de ce :))

      Ștergere
  3. Si eu cred in Dumenzeu, insa e foarte interesant gandita postarea :)

    RăspundețiȘtergere